Verschillende fiscale regimes voor verschillende typen ZZP'ers
TELEGRAAFCOLUMN Jerry Helmers (23 maart 2021)
23 Maart 2021 - Categorie AlgemeenKlik HIER voor de originele versie op de site van De Telegraaf (Premium) * column van dinsdag 23 maart 2021.
Bekijk ook het overzicht van alle Telegraafcolumns van Jerry Helmers.
Verschillende fiscale regimes voor verschillende typen ZZP'ers
door Jerry Helmers
Het is een belangrijke vraag zo na de verkiezingen van vorige week: blijven we oeverloos discussiëren of pakken we de zzp-uitdaging nu eindelijk eens écht ondernemend aan?
Welke richting gaan we op?
Daarbij heb ik het uiteraard over de status van de zzp’er.
Weliswaar schreef elke politieke partij in de eigen verkiezingsprogramma’s wel iets over de zzp’ers in specifieke zin en de arbeidsmarkt in algemene zin, maar écht concreet werd het allemaal niet. Een paar partijen wist wel het onderscheid te maken tussen de zogenoemde ’bewuste’ Zelfstandigen Zonder Personeel enerzijds en de ’gedwongen zzp’ers’ anderzijds. Een voorbeeld daarvan was – verrassend genoeg - Lilian Marijnissen van de SP die helder was in het RTL-Verkiezingsdebat. Ze erkende – heel verstandig - het verschil tussen de verschillende typen zzp’ers.
Dat is hoopvol.
Maar het was tegelijkertijd weinig concreet. Dat was een gemiste kans voor Marijnissen.
Concreet beleid
Want, hoe vertaal je de erkenning dat er verschillende type zzp’ers bestaan in concreet beleid? In Jip-en-Janneke-taal gezegd: hoe voorkom je dat de ongeveer twee miljoen zzp’ers, freelancers, flexwerkers en uitzendkrachten ongegeneerd over één kam worden geschoren waarbij het weemoedig geklaag uiteindelijk nooit zal verdwijnen. Men weet zo langzamerhand toch wel dat je juist met een groffe kam altijd haartjes onberoerd laat?
Daarom hier de oplossing.
Die zit namelijk aan de voorkant. Bij de zzp’ers zelf. Met hulp van de Kamer van Koophandel. Mijn voorstel: laat zzp’ers zich bij hun inschrijving bij de Kamer van Koophandel meteen registeren als ’bewuste’ of ’gedwongen’ zzp’er. Alle huidige zzp’ers zullen dat dan ook nog via een eenvoudig module moeten aangeven.
De overheid creëert dan voor deze twee afzonderlijke groepen een verschillend fiscaal klimaat dat natuurlijk op maat gesneden is.
Bewuste zzp’ers
Zo kun je bij de ’bewuste’ zzp’ers de zelfstandigenaftrek zonder problemen verder afbouwen. Want, de ondernemers onder hen zullen juist door hun ondernemerschap met gemak de versobering van die fiscaliteit in hun uurtarieven weten te compenseren.
Daarmee raak je bovendien de essentie van hun ondernemerschap.
Daarentegen géén verplichte AOV en géén verplichte pensioenopbouw. Uiteraard geen enkel recht op een WW-uitkering als het werk mocht wegvallen. Ik zou overigens ook willen zeggen: verlaag voor deze groep de belastingtarieven. Als dank voor hun moed en lef om bewust zelfstandig te willen zijn en de economie te helpen aanjagen op deze wijze.
Gedwongen zzp’ers
Voor de ’gedwongen’ zzp’ers creëert de overheid echter meer fiscaliteiten die tevens ook een vangnet zijn. Bijvoorbeeld: als je gedwongen zzp’er bent, dan behoud je je recht op een WW-uitkering als het werk wegvalt. Zo geldt verder een minimumtarief. En die mag wat mij betreft echt wel hoger zijn dan de schamele €14 van nu. We faciliteren deze zzp’ers verder met een betaalbare doch verplichte AOV en deze zzp’ers worden onderdeel van een pensioenfonds waar ze het appeltje voor de dorst opbouwen. De zelfstandigenaftrek voor hen blijft bestaan maar die moet dan verplicht worden ingezet voor de AOV en het pensioen.
Bureaucratie?
Ik hoor u nu al roepen: ’Jerry, goed plan! Maar deze twee fiscale benaderingen creëren wel ingewikkelde wet- en regelgeving en maken de bureaucratie gecompliceerder.’
Ja, dat klopt. Misschien hebt u gelijk. Maar om nu eindelijk eens recht te doen aan het bestaan van die verschillende typen zzp’ers in onze samenleving, zou ik dit geen ingewikkeld wet- of regelgeving willen noemen maar juist een verfijning. Een béétje meer bureaucratie lost wel de al jaren durende problemen en aanverwante onzekerheid op.
Immers, als er met deze verfijning recht wordt gedaan aan de zzp’ers, in welke vorm dan ook, dan worden ze zélf daar uiteindelijk gelukkiger van. Minder onzekerheden! En juist omdat er minder onzekerheden zijn, zullen alle zzp’ers, van welke status dan ook, kunnen groeien en bloeien. Ze weten waar ze aan toe zijn en wat we van hen verwachten.
Het eindresultaat?
Een boost voor de economie!
Jerry Helmers
(wie ben ik?) (Linkedin-profiel)
Bekijk ook het overzicht van alle Telegraafcolumns van Jerry Helmers.
Wil je reageren op deze column?
Stuur een berichtje!
Wil je de nieuwsbrief ontvangen (1x per maand) waarin de Telegraafcolumns zijn opgenomen?
Meld je meteen aan!
Sinds januari 2010 schrijft Jerry Helmers één keer in de twee weken een column voor de Financiële Telegraaf. Hij schrijft over ondernemerschap in Nederland, zowel persoonlijke eigen ondernemersverhalen als duiding van het ondernemersnieuws in Nederland. Vanaf juni 2020 staat deze column echter bij de Premium-artikelen op de site van de Telegraaf. Daarom voor die 'fans and friends' wordt de column van Jerry ook op deze site gepubliceerd.
Lees hier ons privacy statement.