Geen sterke maar een rechtvaardige overheid!
TELEGRAAFCOLUMN Jerry Helmers (23 feb. 2021)
23 Februari 2021 - Categorie AlgemeenKlik HIER voor de originele versie op de site van De Telegraaf (Premium) * column van dinsdag 23 februari 2021.
Bekijk ook het overzicht van alle Telegraafcolumns van Jerry Helmers.
Geen sterke maar een rechtvaardige overheid!
door Jerry Helmers
Het lijkt dé discussie te worden op weg naar de verkiezingen. Voor iedereen – en zeker ook voor ondernemers – is het immers een superinteressant thema: wat wordt in de toekomst de rol van de overheid?
Zo pleit de VVD bijvoorbeeld voor een ’sterke overheid’.
De liberalen slaan met het begrip ’sterk’ echter niet alleen inhoudelijk maar ook met hun woordkeuze de plank mis.
Juist omdat 98,9% van de kiesgerechtigden geen enkel verkiezingsprogramma letterlijk van A tot Z leest, maar bij zijn keuze vooral afgaat op de populistische oneliners en de kwaliteit van de ingebrachte scherpte in de (TV-)debatten, had de VVD nooit voor het woord ’sterk’ moeten kiezen.
Zeker niet na de toeslagenaffaire waarin de overheid schaamteloos een (te) sterke (lees: onneembare) vesting bleek. Er dreigt bovendien een nieuwe toestand: duizenden zzp’ers zijn in de financiële problemen gekomen door een fout van de Belastingdienst. In plaats van hen uit de bijstand te halen, werden ze dieper het moeras ingeduwd.
Dát kan alleen een sterke overheid.
Pestkoppen
Vergelijk het met het schoolplein van vroeger. Er waren altijd pestkoppen die je nooit aankon. Je bleef het liefst ver uit de buurt. Je verloor het altijd. Je kon niet tegen ze op. Ze waren te sterk of te intimiderend. Anders gezegd: ze waren de baas over je. Zij bepaalden jouw geluk in de klas en op het schoolplein.
Dát kan toch nooit de bedoeling zijn? Althans, voor normale fatsoenlijke hardwerkende mensen én ondernemers in ieder geval niet. De VVD wil het mensen – en ondernemers – echter juist moeilijker maken. Een sterke overheid als pestkop.
Rechtvaardig
Ik vraag me daarom af waarom de VVD niet koos voor een veel logischer credo: ’We willen een rechtvaardige overheid’. Daarmee komen de liberalen niet alleen tegemoet aan de eigen grondbeginselen, maar zeker ook aan de wens van de bevolking, die enerzijds best inziet dat we een overheid ook gewoon nodig hebben, maar anderzijds vooral een rechtvaardige, eerlijke en fatsoenlijke gesprekspartner wil.
Honderdduizenden ondernemers vragen zich namelijk juist nu door de coronacrisis af waar die rechtvaardigheid is gebleven. Zie de onbegrijpelijke inconsistente coronamaatregelen, die nooit ’op maat’ waren maar meer een ’ratjetoe’ bleken, bedacht door te veel in kadertjes denkende adviserende en pestkopperige ambtenaren die ’de smeerolie van de samenleving’ dus bewust dwars zitten.
Ministerie van Ondernemerschap
Om deze stuitende plagerijen te bevechten, lijkt het oprichten van een Ministerie van Ondernemerschap een kwestie van tijd, zo zie ik steeds vaker in timeline-discussies voorbijkomen.
Ikzelf zie dat echter niet zitten. Integendeel! Want, een dergelijk Ministerie van Ondernemerschap maakt de overheid juist sterker, niet rechtvaardiger. Immers, zo’n ministerie zal in bureaucratische logge hokjes blijven denken („Alleen ondernemerschap”) terwijl de coronacrisis volop heeft aangetoond dat we veel breder ondernemender moeten denken en handelen. Dus, bij alle ministeries. De hele overheid! Een ondernemer heeft immers met veel meer dwarsverbanden overheidsbreed te maken. En, van landelijk beleid tot aan gemeentelijk niveau.
Cultuurverandering
Het embedden van méér ’ondernemend denken en handelen’ in de ambtenarij zal overigens veel tijd vergen. Ik geef het meteen toe. We hebben het namelijk over een wezenlijke cultuurverandering, zo niet een cultuurshock voor al die bureautijgers die volledig stressloos en schadevrij door deze coronacrisis paraderen. Maar we moeten wat. In ieder geval iets met meer visie. Want als de beleidsuitvoerende structuur – bij welk ministerie dan ook – veel meer vanuit dat nieuwe ondernemende credo gaat denken én handelen, dan maken we pas écht stappen.
Nederland zal dat uiteindelijk waarderen.
Misschien ervaren we de overheid dan nog steeds als ’sterk’ maar dan in de positieve zin: geen pestkopperij, geen intimidatie en geen eenrichtingsverkeer met beledigend dédain.
Maar wel met rechtvaardigheid.
Niemand in Nederland zal meer onnodig het moeras worden ingeduwd.
Uiteindelijk is dat dikke winst voor de ondernemers en bedrijven van Nederland en daardoor voor de samenleving als geheel. Het is jammer dat de VVD hier niet voor wil strijden.
Jerry Helmers
(wie ben ik?) (Linkedin-profiel)
Bekijk ook het overzicht van alle Telegraafcolumns van Jerry Helmers.
Wil je reageren op deze column?
Stuur een berichtje!
Wil je de nieuwsbrief ontvangen (1x per maand) waarin de Telegraafcolumns zijn opgenomen?
Meld je meteen aan!
Sinds januari 2010 schrijft Jerry Helmers één keer in de twee weken een column voor de Financiële Telegraaf. Hij schrijft over ondernemerschap in Nederland, zowel persoonlijke eigen ondernemersverhalen als duiding van het ondernemersnieuws in Nederland. Vanaf juni 2020 staat deze column echter bij de Premium-artikelen op de site van de Telegraaf. Daarom voor die 'fans and friends' wordt de column van Jerry ook op deze site gepubliceerd.
Ja... Leuk! Graag ontvang ik de onmisbare tips om excellente zakelijke blogs te schrijven. En meer!
Lees hier ons privacy statement.